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NEW QUESTION: If an eligible location already has four charging ports and one ADA parking space is
the Project required to include adding an additional ADA parking space?

Response: No, if site disturbance would otherwise not be required as part of the Project activities to
bring the eligible location into compliance with 23 CFR 680, then adding the second ADA parking space is
not required. If the Project activities will include site disturbance as part of achieving compliance with 23
CFR 680 then the Project must comply with the two ADA parking spaces requirement.

Eligible EVC-RAA Projects:

Question: If the charger(s) at one of the 174 eligible locations are now fully removed is the location
still eligible for EVC-RAA funding?

Response: Yes, a charger that is no longer present on the property is considered to meet the definition
of “Broken or Non-operational”, therefore making the location eligible to propose a Project. However, if
the charger was replaced with a charger that currently operates as intended then the location would not
be eligible.

Question: If there are multiple listed eligible AFDC IDs at the same address can a Prospective
Contractor propose combining them into a single charging station that meets the minimum
requirements of 23 CFR 680, including a minimum of 4 charging ports?

Response: Yes. In this situation, a Prospective Contractor may propose a Project using one of the eligible
AFDC IDs associated with the address and describe how the chargers associated with the other AFDC IDs
will be repaired or replaced as part of the Project.

Question: May a Prospective Contractor plan to remove the Broken or Non-operational charger(s) and
install new chargers at a different location on the same property?

Response: Yes, the charger(s) may be moved to a different location on the property or replaced with
new chargers at a different location on the property, if doing so is the most cost-effective way to meet
the requirements of 23 CFR 680. The new location must be on the same property.

North American Charging Standard (NACS) Questions:
Question: Are permanently attached NACS connectors and/or adapters considered an eligible
program expense?

Response: Section Il Paragraph C. Eligible and Ineligible Costs of the EVC-RAA Funding Opportunity
includes the following within eligible costs, “Costs for additional permanently attached non-proprietary
charging connectors, excluding the CHAdeMO connector, so long as each Charging Port has a SAE J1772



or CCS connector” and the following within ineligible costs, “Costs for any CHAdeMO connectors,
proprietary connectors, and any charging plug type adapters.”

Therefore, after NACS is officially a standardized connector type, a NACS connector will be an eligible
cost, but all adapters are ineligible costs. Note that a separate cable is not necessarily required for an
attached plug type to be considered a connector. Charging plug hardware integrated into the design of
the charger may be considered a connector even if it shares a cable with another connector. For a
determination on specific equipment please submit the equipment specifications to ra-
pdevcorridors@ pa.gov.

Question: May a NACS connector and/or adapter be attached to the chargers?

Response: Yes, proprietary and non-proprietary connectors and/or adapters may be attached to the
chargers, so long as each charger includes a SAE J1772 or CCS connector.

Eligible Cost Questions:
Question: Is charging equipment exceeding the four port NEVI requirements an eligible expense?

Response: Section Il Paragraph C. Eligible and Ineligible Costs of the NEVI Round 1B Funding Opportunity
includes the following within ineligible costs:

“Project equipment costs associated solely with installing DC fast charging or Level 2 charging ports
beyond the four required SAE 11772 or CCS plugs.

a. Ineligible costs include power cabinets and charging units that do not also support one or more
of the four required plugs. For example, a power cabinet that solely supports charging unit
numbers 5 and 6 would not be an eligible cost.

b. Site-level costs and equipment that support the entire Project may be eligible costs, so long as
they are otherwise considered eligible costs. For example, a transformer that supports more
than four charging units at the Candidate Site would be an eligible cost, without any need for
proration.

c. Costs such as trenching, asphalt work, etc., for the entire Project are eligible costs as they are
not equipment costs.”

Question: Are customer safety enhancements or features associated with or located near the Charging
Station (e.g., lighting, security cameras, emergency call system, fire extinguisher, Automated External
Defibrillator (AED)) allowable expenses?

Response: An expense must be directly related to the charging station to be an eligible expense.
Therefore, any amenities that generally support the project site, including customers/visitors not using
the charging station, would not be eligible expenses. Amenities designed to serve customers of the
charging station solely or predominantly may be eligible expenses. For example, lighting directly over
the charging station can be an eligible expense, while lighting over other locations would not be an
eligible expense. If you would like guidance for a specific example, please email ra-

pdevcorridors@ pa.gov.
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Question: Are costs associated with EV workforce development and/or community outreach
strategies or solutions that enhance a proposer’s approach to equity, diversity, and inclusion eligible
expenses?

Response: Costs must be directly related to the proposed charging station to be considered eligible
expenses for reimbursement. Therefore, general EV workforce development and/or community
outreach activities are not eligible expenses, but such costs associated specifically with the proposed
project may be considered eligible expenses. Please submit more specific activity and cost details to ra-
pdevcorridors@pa.gov for an eligibility determination.

Minimum Requirements Questions:
Question: Does PennDOT have a list of pre-qualified vendors or equipment suppliers?

Response: No, PennDOT does not utilize a pre-qualification process for EV charging infrastructure
programs. Charging equipment must meet all requirements listed in Appendix V — EVC-RAA Charging
Station Requirements and vendors must be qualified in accordance with 23 CFR 680.106(j).

Question: Can PennDOT please describe the process to request a waiver from the local hiring
preference requirement, and how determinations on these requests will be made?

Response: Section IV Paragraph H of the EVC-RAA Funding Opportunity states that, “Any time after
issuance of Conditional Award, a Prospective Contractor may request a waiver from this requirement if
they can demonstrate to PennDOT that they are unable to satisfy the requirement.” PennDOT may
consider factors such as the availability and presence of qualified construction contractors that perform
work relevant for NEVI projects, as well as the Prospective Contractor’s efforts in identifying, contacting,
and encouraging interest from these qualified contractors. All waiver requests must be submitted in
writing to ra-pdevcorridors@pa.gov and will be approved or denied on a case-by-case basis.

Question: Are charging ports required to provide a minimum amperage output?

Response: Neither 23 CFR 680, nor PennDOT’s EVC-RAA Funding Opportunity, include a minimum
amperage output requirement.

Question: Are projects required to provide light-duty vehicle charging infrastructure, or will medium-
and/or heavy-duty vehicle charging infrastructure projects also be considered?

Response: EVC-RAA projects are required to provide public access in accordance with 23 CFR 680.106(e)
and include a SAE J1772 or CCS connector on every charging port. Light-duty vehicles may not be
restricted from utilizing the charging station.

Question: The final site design checklist includes the following question, “Are the operable parts
operable with one hand and not require tight grasping, pinching, or twisting of the wrist, and require
no more than five (5) pounds of force to activate operable parts?” Can PennDOT please clarify if this is
a mandatory requirement for EVC-RAA funded EV charging stations?

Response: Yes, the accessible operations standards, including one-handed operation, limited grasping,
pinching, and twisting motions, and limited activation force, are mandatory requirements for EVC-RAA
funding EV charging stations per the US Access Board Design Recommendations for Accessible Electric
Vehicle Charging Stations (access-board.gov).
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Question: The final site design checklist includes the following question: “Does the Charging Station
meet fare machine requirements including, but not limited to, clear floor or ground space, operable
parts, privacy, speech output, input, display screen, and two-way communication systems? Color
coding or audible signals/cues shall not be used as the only means of conveying information,
indicating an action, or prompting a response.” Can PennDOT please clarify if this is a mandatory
requirement for EVC-RAA funded EV charging stations?

Response: Yes, the accessible operations standards, including clear floor or ground space, operable
parts, privacy, speech output, input, display screen, and two-way communication systems, are
mandatory requirements for EVC-RAA funding EV charging stations per the US Access Board Design
Recommendations for Accessible Electric Vehicle Charging Stations (access-board.gov).

Question: Is PennDOT aware that there is an impending federal rulemaking on accessibility
requirements for EV charging stations that may impact the final site design checklist, and if so, how
will PennDOT account for that as part of the solicitation process?

Response: Federal rulemakings take effect after they are published in final form. Based on the language
in the rulemaking, and the status of a given EVC-RAA project, an upcoming rulemaking may or may not
apply to a project already in progress. If PennDOT is required to enforce a new requirement on a EVC-
RAA project after the Proposal submission date PennDOT will work with the Contractor and provide
reasonable support and accommodations, at PennDOT'’s discretion. If you have questions regarding
regulatory compliance issues, please email ra-pdevcorridors@pa.gov.

Question: With the updated requirement for sites to have 2 ADA parking spaces for EV charging, do
the 2 ADA parking spaces need to be adjacent to each other?

Response: No. The 2 ADA parking spaces do not need to be adjacent to each other.
Question: Are Contractors required to purchase insurance for installed charging equipment?

Response: Paragraph 8(c) of the agreement states that, “The Contractor shall procure and maintain
insurance on all Project property (including EVSE) against fire, destruction, or other similar risks, in
sufficient amounts to adequately protect the current value of PennDOT's investment in the Project
property...” Alternatives to obtaining insurance may be proposed by providing substantially detailed
information to ensure PennDOT’s investment would be adequately protected. These alternatives are
evaluated on a case-by-case basis. For a determination on proposed insurance alternative please submit
the request to ra-pdevcorridors@pa.gov.

Proposal Submission Questions:

Question: For Proposal question 1.1A, does PennDOT evaluate and score proposer teams who identify
all Project team members higher than teams whose organizational policies only allow selection of
subcontractors, such as installers, post-award?

Response: PennDOT’s scoring team will score submitted Projects in accordance with the provided
scoring rubric, at their discretion. The proposer’s team is an important part of the overall Project and
PennDOT relies on the experience and qualifications of the team members to determine whether the
proposer is qualified to receive a financial award. When a proposer does not yet know all team
members at the time of Proposal submission PennDOT recommends providing information on how such
team members will be selected and any minimum requirements or expectations the Contractor will
impose when selecting the team member.
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Question: When describing relevant team experience in question 1.1A, can PennDOT confirm that the
Prospective Contractor’s team includes key members of the installers, O&M providers, and/or EVSE
manufacturer staff?

Response: All organizations listed in the response to question 1.1A are considered part of the proposed
project team, and any relevant experience from these organizations may be described in the relevant
experience column of the table of question 1.1A.

Question: When completing Proposal question 1.1B, can projects completed by other members of the
proposer’s team members, such as installer or electrical contractor, be included in the table to
demonstrate experience?

Response: Yes, EVSE projects completed by team members may be included in the table for question
1.1B.

Question: Is a non-binding letter signed by the Site Host expressing a commitment to host the EVSE at
the location identified in the Candidate Site schematic for a minimum of five (5) years from when the

EVSE becomes operational acceptable documentation for PennDOT at the time of Proposal?

Response: Yes, a non-binding letter of commitment signed by the Site Host is acceptable documentation
for the Proposal question 4.2.

Question: Can PennDOT share if and how additional points are calculated for proposers who include a
binding Site Host agreement for question 4.2?

Response: PennDOT will consider the relative level of commitment expressed by the Site Host when
scoring question 4.2. A signed Site Host agreement would be considered a high level of commitment.

Question: Is there a template for the Site Host letter of commitment identified in question 4.2, or any
specific required components of the letter?

Response: No, PennDOT is not providing a template Site Host letter of commitment nor establishing any
specific required components for the letter.

Question: Are any bid bonds required as part of the Proposal process?

Response: No, bid bonds are not required.

Question: When completing required Proposal attachments and forms, are scanned signatures
allowed or do they have to be electronic signatures? Many electronic signature software programs
produce a final page verifying electronic signature. If electronic signatures are required, is this page an

allowable additional page?

Response: Scanned signatures are allowed on Proposal attachments and forms. An additional page for
electronic signatures is also allowed.

Question: Can a Prospective Contractor submit different Proposals for a variety of sites?



Response: PennDOT strongly prefers that each Prospective Contractor submit a single Proposal
containing all their proposed Projects. PennDOT will not disqualify a Prospective Contractor for
submitting multiple Proposals.

Question: Does PennDOT consider materials submitted in the Proposal as legally binding or a legal
commitment before execution of the funding agreement?

Response: No, PennDOT does not consider materials submitted in the Proposal to be legally binding or a
legal commitment. Should PennDOT select one or more Projects within the Proposal for a conditional
award, and the parties subsequently execute a legal agreement, then the Proposal will be attached as an
exhibit to the agreement. The proposer will be held to commitments they made in the Proposal when
implementing the Project(s), unless deviations are accepted by PennDOT.

Question: Will PennDOT consider redlines or negotiate amendments to the draft agreement? If so,
should proposers include redlines in their Proposal, or is this process expected to occur post-award?

Response: PennDOT will work to finalize the agreement language by the time Contractors and PennDOT
are ready to sign EVC-RAA agreements. This language will then be used identically for all EVC-RAA
agreements. Proposers that wish to submit comments or redline edits to the agreement should do so at
their earliest convenience to ra-pdevcorridors@ pa.gov, so PennDOT has time to consider them before
finalizing the agreement language.

Question: If a proposer can certify at the time of submission that match funds can be provided, can a
different entity provide the proposed match after the effective date of the Agreement if they are able
to demonstrate the financial capabilities to do so?

Response: Proposers must attest, via a pre-Proposal question, that eligible match funding will be
provided should they be selected for funding. The match funding may come from other sources or
entities, so long as the source is not ineligible to match NEVI funds.

Question: Are there are any page limits, size limits, or formatting requirements for Proposal
attachments?

Response: No, there are no limits on the number of attachments, size of attachments, pages of
attachments, nor is PennDOT requiring specific formatting for attachments.

Question: May Prospective Contractors request a one-on-one meeting with PennDOT staff to discuss
the EVC-RAA Funding Opportunity and Project requirements in detail?

Response: Yes, Prospective Contractors may request one-on-one meetings with PennDOT staff. Note
that PennDOT may not provide any technical guidance or clarifications beyond that which is already
available.

Agreement Questions:

Question: Paragraph 9(a) of the Agreement states that the Contractor must own or lease the EVSE
equipment following installation and Notice of Acceptance. Who owns the equipment prior to
commissioning?
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Response: PennDOT's funding commitment begins at the Notice of Acceptance and so prior ownership is
neither addressed nor considered. The Contractor must own or lease the EVSE equipment by the time of
Notice of Acceptance.

Question: Paragraph 10(c) of the Agreement states that, “PennDOT shall approve proposed additions,
deletions, or changes to the Contractor’s Project team, in writing.” Please clarify the process and the
proposed timeline for requesting changes to the project team.

Response: A Contractor may request a team member change via correspondence to ra-
pdevcorridors@pa.gov any time after the date of Conditional Award. PennDOT will review team
member change requests to confirm that the new team member is similarly qualified and experienced
as the original team member, and to confirm the team member change aligns with any commitments
made in the Proposal. Subcontractors must be an approved member of the project team prior to
incurring any eligible costs on the Project.
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